Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλες διατάξεις»

Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλες διατάξεις»

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πριν ξεκινήσω να καταθέτω τις απόψεις μου επί του νομοσχεδίου, θα ήθελα να δώσω πολύ σύντομα απαντήσεις σε ένα-δύο ερωτήματα που τέθηκαν από προλαλήσαντα συνάδελφο-Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Ο προλαλήσας, λοιπόν, συνάδελφος, μεταξύ άλλων, καταληφθείς από λογοτεχνικό οίστρο, υπέβαλε δύο ρητορικά ερωτήματα. Ρώτησε δηλαδή αν θυμάται κάποιος να υπάρχει τέτοια κρίση στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδος.

Είναι προφανές, αγαπητέ συνάδελφε, ότι κανείς δεν θυμάται. Είμαστε όλοι κάτω από εβδομήντα ετών και άρα είναι λογικό, την πολύ μεγάλη, την παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929 να μην τη θυμάται κανένας από εμάς. Τη διαβάσαμε και την ξέρουμε ιστορικά. Δεν την ξέρουμε ως πραγματικότητα, γιατί δεν τη ζήσαμε.

Και αυτή η κρίση, την οποία βιώνουμε σήμερα, σύμφωνα με πολλούς οικονομικούς αναλυτές, είναι μια κρίση πολύ μεγαλύτερη και απ' αυτήν ακόμη τη μεγάλη οικονομική κρίση, το «μεγάλο Κραχ», όπως επικράτησε παγκόσμια να λέγεται, του 1929. Ατυχές, λοιπόν, το ερώτημα.

Το δεύτερο -το λογοτεχνικό- ερώτημα, ήταν αν θυμάται κανείς ποτέ άλλοτε στο ελληνικό κράτος έλλειμμα της τάξης του 13%. Το ανέβασε και το 12,7% που λένε αυτοί, το έκανε 13%. Αυτά θα τα πούμε στον προϋπολογισμό. Δεν θα πω ότι το έλλειμμα σίγουρα δεν είναι 12,7%, αλλά γύρω στο 8% και αυτό θα το αποδείξουμε και μαθηματικά κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Όμως, θα πω ότι υπάρχουν χώρες που έχουν ελλείμματα πολύ μεγαλύτερα ακόμη και απ' αυτό το 12,7% -βλέπε Ιρλανδία, Αγγλία, Γαλλία- και θα πω ότι όλοι θυμόμαστε πως το 1981 το δημόσιο χρέος ήταν 30% και το 2004 οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το παράδωσαν στο 109% του ΑΕΠ. Θα πω ότι μέχρι το 1979 είχαμε ισοσκελισμένους ή και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και ότι το 1980 για πρώτη φορά εμφανίστηκε ελλειμματικός οριακά προϋπολογισμός, λόγω της παγκόσμιας πετρελαϊκής κρίσης.

Άρα, καλό θα είναι, όταν υποβάλουμε ρητορικά ερωτήματα να ξέρουμε και ποιες είναι οι απαντήσεις, για να μην πέφτουμε στις παγίδες μόνοι μας, που εμείς προσπαθούμε να στήσουμε.

Ερχόμαστε τώρα επί του νομοσχεδίου. Θα μπορούσα να κάνω κριτική και να πω ότι έρχεται πολύ καθυστερημένα. Μια κυβέρνηση που διακήρυττε προεκλογικά ότι είναι έτοιμη και ότι έχει πρόγραμμα εκατό ημερών, έρχεται μετά από δύο μήνες και καταθέτει το πρώτο νομοσχέδιό της. Δεν πειράζει. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Βεβαίως, θα μπορούσα να πω μια άλλη αρχαία ελληνική παροιμία: «Ώδινεν όρος και έτεκε μυν».

Όμως, δεν θα σταθώ σε αυτά και δεν θα σχολιάσω μικρόψυχα το νομοσχέδιο. Θα πω ότι είναι κατ' αρχήν ένα θετικό νομοσχέδιο. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο δίνει μια ανάσα σε ανθρώπους κοινωνικά αδύνατους, σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα και πολύ καλά κάνει.

Εμείς, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ. Δεν μηδενίζουμε τους πάντες και τα πάντα. Λέμε, λοιπόν, ότι «ναι» είναι ένα θετικό νομοσχέδιο. Δίνει  κάποιες απαντήσεις. Όμως, σίγουρα δεν είναι ένα νομοσχέδιο τόσο σημαντικό που να λύνει τα προβλήματα. Σίγουρα δεν είναι ένα νομοσχέδιο που να μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε, όπως είπε ο εισηγητής της Πλειοψηφίας, «ευεργέτημα». Κάτι τέτοιο σίγουρα δεν είναι.

Αν θέλουμε να λύσουμε υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα φτώχειας και περιθωρίου στην ελληνική κοινωνία, τότε θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα. Και τέτοια μέτρα οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να επαίρονται ότι πήραν αρκετά. Σας θυμίζω μόνο μερικά απ' αυτά, χάριν της συζητήσεως.

Πρώτα-πρώτα, διπλασιάσαμε τις συντάξεις του ΟΓΑ από τα 170 στα 330 ευρώ. Υπερδιπλασιάσαμε το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης από τα 110 στα 230 ευρώ. Καταργήσαμε την παρακράτηση του ΛΑΦΚΑ και όχι μόνο την καταργήσαμε, αλλά επιστρέψαμε και όλα όσα δέκα χρόνια παράνομα κρατούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Αυξήσαμε το αφορολόγητο από τις 10.000 στις 12.000 ευρώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι τρία εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες Έλληνες πολίτες δεν πληρώνουν πλέον καθόλου φόρο. Μειώσαμε το μέσο φορολογικό συντελεστή από το 30% στο 25%, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δύο εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες Έλληνες πολίτες πληρώνουν λιγότερους φόρους. Αυξήσαμε το επίδομα ανεργίας κατά 50%, από 300 ευρώ στα 454 ευρώ.

Αυξήσαμε τις κοινωνικές δαπάνες στην πενταετία 2004-2009 κατά 40%. Και βεβαίως, όταν εμφανίστηκε η παγκόσμια οικονομική κρίση, οπότε οι συνέπειες αυτής της κρίσης έγιναν άμεσα πιο αισθητές από τους κοινωνικά αδύνατους, από τους ανθρώπους που έχουν περισσότερα προβλήματα, τότε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή άπλωσε ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας έτσι ώστε να αγκαλιάσει και αυτούς που αντιμετώπιζαν πιο οξυμένα τα προβλήματα αυτά.

Σας θυμίζω κάποια έκτακτα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Σας θυμίζω, λοιπόν, το έκτακτο βοήθημα των 500 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους που είχαν μισθό ως 1500 ευρώ ή 300 ευρώ σε όσους δημοσίους υπαλλήλους είχαν μισθό από 1.501 μέχρι 1.700 ευρώ, ποσά που πήραν συνολικά διακόσιοι δεκατρείς χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι.

Σας θυμίζω το βοήθημα από 500 έως 800 ευρώ, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια, σε ένα εκατομμύριο εξακόσιους εβδομήντα χιλιάδες συνταξιούχους.  Σας θυμίζω το επίδομα θέρμανσης, που πέρυσι δόθηκε, από 100 έως 200 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή σε μια πολύ μεγάλη σειρά δικαιούχων. Σας θυμίζω το διπλό δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα το οποίο δόθηκε σε όλους τους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ.  Σας θυμίζω το επίδομα των 500 ευρώ σε όσους ανέργους είχαν στεγαστικό δάνειο. Σας θυμίζω την πολύ μεγάλη οικονομική ενίσχυση των 500.000.000 ευρώ που δόθηκε σε μια αδύνατη κοινωνική ομάδα, τους αγρότες, που πέρυσι είχαν μια πολύ δύσκολη χρονιά και πολλά βεβαίως τέτοιου είδους μέτρα.

Μην μηδενίζετε, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, τα πάντα, απλά και μόνο για δημιουργία εντυπώσεων. Μη μονοπωλείτε την κοινωνική ευαισθησία. Εμείς είμαστε βέβαιοι -και το λέμε αυτό μετά λόγου γνώσεως- ότι δεν υπάρχει κανείς συνάδελφος απ' όλες τις πτέρυγες της Βουλής, σε όποιο κόμμα και να ανήκει, που να μη θέλει να δώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε στους κοινωνικά αδύνατους, σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Βεβαίως -το είπα στο ξεκίνημα της τοποθέτησής μου και το επαναλαμβάνω- αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε πραγματικά τα προβλήματα των κοινωνικά αδύνατων, θα πρέπει να πάρουμε μέτρα μόνιμου διαρθρωτικού χαρακτήρα και με περιέργεια εγώ θα περιμένω να δω και να ακούσω τις τοποθετήσεις σας, αν σκέφτεστε να καθιερώσετε την εθνική κατώτατη σύνταξη, αν σκέφτεστε να καθιερώσετε το ελάχιστο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα.

Και κάτι άλλο που δεν πρέπει να ξεχνάτε. Από τις 4 Οκτωβρίου, που έγιναν οι εκλογές, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός αποφάσισε και είστε πλέον Κυβέρνηση. Σταματήστε, λοιπόν, να κάνετε αντιπολίτευση. Δεν είναι δουλειά σας να κάνετε αντιπολίτευση! Εσείς πρέπει να κυβερνάτε. Οφείλετε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό να καταθέτετε προτάσεις και να παίρνετε νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να αντιμετωπίζετε τα προβλήματά του και όχι να κάνετε αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα πω ότι για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είπατε ακόμη ότι είναι ένα νομοσχέδιο που επιφέρει την αναδιανομή του εισοδήματος, την αναδιανομή του πλούτου, επιφέρει κοινωνική δικαιοσύνη. Για ποια αναδιανομή εισοδήματος μιλάτε; Παίρνετε 1.000.000.000 ως έκτακτη εισφορά από τις τριακόσιες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Εκτιμώ ότι θα μπορούσατε πολύ εύκολα, μια που υπήρχε και η συναίνεση από τις επιχειρήσεις αυτές, αυτό το 1.000.000.000 να το κάνετε 1,5 δισεκατομμύρια, για να δώσετε περισσότερα χρήματα σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Ποια σοσιαλιστικά ιδανικά υπηρετείτε, όταν καταργείτε την έκτακτη φορολόγηση σε αυτούς που έχουν σκάφη αναψυχής; Γιατί την καταργείτε. Αυτό είναι σοσιαλισμός; Όσοι έχουν σκάφη αναψυχής είναι προφανώς αυτοί που έχουν και κατέχουν. Άρα, δεν πρέπει να δώσουν κάτι; Ποια κοινωνική δικαιοσύνη υπηρετείτε, όταν φορολογείτε την ακίνητη περιουσία των  ανθρώπων που έχουν ένα ακίνητο 400.000 ευρώ; Μα, αυτό είναι ένα μέσο αστικό διαμέρισμα. Για ποιο λόγο το καταργείτε; Είναι δηλαδή τόσο μεγάλη περιουσία τα 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία;

Προεκλογικά λέγατε ότι έχετε έτοιμο ένα κοινωνικό πακέτο 1,6 δισεκατομμύρια. Για εκπτώσεις είναι νωρίς ακόμη. Δεν έχουν ξεκινήσει. Όμως, εσείς τις κάνατε ήδη από τώρα. Κατεβήκατε στο 1.000.000.000.

Προεκλογικά κάθε χρόνο λέγατε ότι θα δώσετε το επίδομα θέρμανσης. Φέτος δεν άκουσα τίποτα. Σκοπεύετε να δώσετε το επίδομα θέρμανσης; Ή έχετε σχέση με τη μετεωρολογία και προβλέπετε ότι φέτος δεν θα έχει βαρύ χειμώνα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να δώσετε το επίδομα θέρμανσης;

Προεκλογικά λέγατε ότι θα δώσετε 1.300 ευρώ σε κάθε οικογένεια που τα έχει ανάγκη. Αλήθεια, πόσοι είναι αυτοί που θα πάρουν το επίδομα των 1.300 ευρώ; Γιατί μειώνετε τις κοινωνικές δαπάνες, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2010 κατά 6%;

Κλείνοντας, λοιπόν, λέω «ναι» είναι ένα θετικό νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο στο οποίο, κατ' αρχήν, είμαστε θετικοί. Όμως, καλό θα ήταν να λάβετε υπ' όψιν σας, για να έχουμε την πολύ μεγάλη χαρά να το ψηφίσουμε και εμείς και να περάσει ομόφωνα, και τις προτάσεις τις δικές μας για την αύξηση του αφορολόγητου στην ακίνητη περιουσία από 400 σε 600.000 ευρώ, για την επαναφορά της φορολογίας σε όσους έχουν σκάφη αναψυχής. Βεβαίως, να λάβετε σοβαρά υπ' όψιν σας και τις προτάσεις των πολυτέκνων, όπως κατατέθηκαν στην αρμόδια επιτροπή.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.